Damer bryr seg jo ikke om politikk …

So this is christmas … Julemusikken svirrer og går. Gjestene ankommer. Smask, smask på kinnet, «så fin du er!» Mannen brummer noe om hvor mange klesskift som måtte til. Typisk damer, altså. Det er høytid for juleselskaper og sosiale tilstelninger. Skravla går, det tjatres, typisk damer! Hva er nytt, hva har skjedd siden sist? Hvem er gravide, har noen blitt forlovet? Hvem er skilt? Hvordan går det med ungene? Skal dere pusse opp? Har dere fått med dere det nye fargekartet fra Jotun? Blant gutta derimot, snakkes det om jobb, politikk og fotball.

Jeg kan ha blitt forfremmet, mistet jobben eller tatt på meg et politisk verv, men det er gode odds for at jeg spaserer på høye hæler ut fra selskapet, uten at noen har fått vite det. Det de har fått med seg derimot, er at jeg har lyst til å male stua, at ungene endelig sover natta igjennom, at jeg ønsker å kutte ned på kjøtt i kostholdet og at jeg har kommet over en fantastisk ny oppskrift på gulrotkake!

Det er ikke noe i veien med at vi kvinner, i sosiale lag, typisk nok, liker å prate om matoppskrifter. Det er også helt greit at noen kvinner, utypisk nok, ikke bryr seg om at kalkmaling kan gi et fantastisk nytt preg på stua, eller at noen av de mannlige gjestene har tenkt mer på kveldens antrekk enn konene sine, og slettes ikke bryr seg om at dommeren i gårsdagens fotballkamp var helt ute og kjøre. Men det som er ikke er greit, er at ingen spør meg hva jeg tenker om valgkampen i USA! Akkurat som at hvorvidt  jeg mener karmene skal males eggehvite, klassisk hvite eller fransk hvite, gjør at min mening om politikk ikke er verdt noe.

Dette skjer ikke bare i juleselskaper. Det skjer på Dagsrevyen på NRK, det skjer i debattene på TV 2 Nyhetskanalen og det skjer i avisspaltene. Hver eneste dag. Og det skjer naturligvis også i magasinene. Det virker kanskje bagatellmessig, det er jo ikke så farlig, men det er både et resultat av – og med på å forme – holdningene til kvinner i samfunnet. Som kvinnemagasin skal vi i Kamille ta vår del av ansvaret. Vi skal passe på i egne spalter, og om (eller når) vi bommer – så ikke nøl med å si ifra! Men vi stopper ikke der, vi starter rett og slett en aksjon under navnet #typiskdamer. Ord er makt, og ved å påvirke hvordan kvinner omtales, tar vi et skritt i riktig retning. Vi har fått designet en kul T-skjorte, tegnet av designer Hanne Løvdal (lovedales.no), og selger dem til inntekt for Sanitetskvinnenes arbeid mot vold mot kvinner. La oss sammen skape nye assosiasjoner til uttrykket typisk damer!

Bestill t-skjorta nå!

SMS TYPISKDAMER <STØRRELSE> <ADRESSE> til 2205. KR 199.

 

 

Originalt publisert som lederartikkel i Kamille nr. 24.

Reklamer
Damer bryr seg jo ikke om politikk …

En kommentar om “Damer bryr seg jo ikke om politikk …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s