Stuffocation!

«To achieve full freedom in life you must never own more than seven Things, or else they’ll own you.» Det var ordene til en langhåret buddhist sittende med beina i kors i en TV-reklame, som rullet over skjermene våre for en liten årrekke siden.

Vi lever i et overflodssamfunn. Og av og til føles det som om tingene tar fullstendig over! Garderoben min flyter over av klær (selv om jeg selvfølgelig aldri har noe å ha på meg!), kjøkkenskapene er fulle av tre forskjellige serviser og et uendelig antall vaser og potteskjulere. Loft, bod, kjeller og garasje – alt er fylt til randen av ting. Ting jeg ikke bruker lenger. Ting jeg aldri har brukt. Ting jeg kan komme til å ville bruke. Ting! Jeg kjenner jeg blir helt svimmel bare av tanken på å skulle lete etter barnas julekalendere helt innerst i boden.

Stuffocation kaller den britiske trendanalytikeren James Wallman det. Og det er nærmest blitt en folkesykdom. Ikke rart ulike teknikker og filosofier som skal rydde i både hus og sinn har blitt populære. For noen år siden fikk boka til den japanske ryddeguruen Marie Kondo oss alle til å trille sammen sokkene til små makiruller i garderobeskuffen. Nå har ryddebølgen for alvor inntatt Norge, og vi har fått vår egen ryddeguru: Synnøve Skarbø.

«Vi har kvittet oss med enorme mengder ting. I går fant jeg for eksempel en appelsinskreller i en av pappeskene på kjøkkenet. En appelsinskreller!»

Mon tro om ikke Synnøve Skarbø lot seg inspirere av den der gamle tv-reklamen … Hun solgte, kastet og ga bort. Og for hvert par sneakers som fikk nye eiere på lørdagssmarkedet Vestkanttorget, for hver klespose som ble levert til Fretex, følte hun seg litt lettere til sinns.

«Et ryddigere hjem ga meg ro i hodet. Det var noe jeg kunne ha kontroll på oppi alt det andre kaoset», sier hun i intervjuet i Kamille nr. 23.

Kanskje hadde den langhårede buddhisten rett likevel. Selv om han avsluttet setningen med …

«Everything else I rent from Thorn!»

Opprinnelig publisert som lederartikkel i Kamille 23:

Kamille_23.jpg

 

Reklamer
Stuffocation!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s