Hei, jeg heter Madeleine og er arbeidsledig

img_1300

«Hei, jeg heter Madeleine og er …» Hvordan introduserer du deg? Hva er det første du sier når du skal fortelle hvem du er? Det kan fortelle mye om deg, hva du vektlegger i livet, din identitet. Noen er først og fremst mamma. Lever og ånder 100 % for ungene sine. «Jeg heter Madeleine og er mamma til to fine gutter, Liam og Oliver». Noen henter mye identitet i bosted, i hvem de er gift med eller kanskje i hobbyene sine. Men for veldig mange er det en yrkestittel som avslutter denne setninger. «Hei, jeg heter Madeleine og er redaktør i Kamille». Jobben er en stor del av hvem vi er, større en mange kanskje er klar over. Og da kan det komme som en overraskelse hvordan det oppleves å miste jobben. For det handler ikke bare om tapt inntekt, det handler like mye om identitetskrise. «Hei, jeg heter Madeleine og er arbeidsledig». Hvem er jeg da?

Store overganger i livet er vanskelige. Når grunnsteinene i våre liv forflytter seg, begynner vi å vakle. Jobben vår er for mange en slik grunnstein. Og hvordan skal vi klare å stå støtt når den blir borte? Denne utfordringen har Kjersti (40) og Geir (36) måttet møte. I en artikkel i Kamille nr. 22 forteller Kjersti hvor fort spørsmålet «Hva driver du med?» dukker opp i møte med nye mennesker. «Den frasen kommer med én gang. Og jeg synes av og til at det er flaut å si jeg er arbeidsledig. Jeg traff noen nye folk da jeg var ute her en helg, og da kjente jeg at jeg hadde lyst til å lyve».

Effektivisering, modernisering, outsourcing, kostnadskutt, omorganisering. Dette er ord som for mange blir synonymt med oppsigelse. Tiden der lang og tro tjeneste ble belønnet med gullklokke er forbi, og ser ut til å bli erstattet av korte engasjementer og et mer flyktig arbeidsmarked. Å ha perioder i livet med tittelen «arbeidsledig» kan bli aktuelt for mange.

En krise fører til endring, kan vi lese når psykologispesialisten gir råd i samme artikkel. Og endring byr på muligheter. Akkurat det er selvfølgelig vanskelig å se den dagen sjefen sier takk og farvel, men litt lenger borti gata blir du nødt til å ta noen valg. Og det er disse valgene som definerer hvem du er, ikke den arbeidstittelen du har på et visittkort. Å miste jobben er ei kraftig dump i veien, men det er ikke en endestasjon. «Hei, jeg heter Madeleine og er sterk, pågangsrik og målrettet.»

Opprinnelig publisert som lederartikkel i Kamille nr. 22. I salg 24. oktober.

16_no_km_22_001

 

 

Reklamer
Hei, jeg heter Madeleine og er arbeidsledig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s