Er det greit å gå fra en syk kjæreste?

bilde

Når vi gifter oss, lover vi på tro og ære at vi skal være sammen til døden skiller oss av. Gjennom gode og onde dager. Skal vi tro skilsmissestatistikken, veier ikke de løftene så veldig tungt. Men det finnes gode og dårlige grunner til å avslutte et ekteskap. «Jeg elsker han ikke lenger», er det en god nok grunn? Han fortjener jo å være sammen med en som elsker ham. «Han var utro!» Kjør på, ikke bli værende hos en som behandler deg så dårlig. «Han er syk.» Hva, du kan jo ikke gå fra en syk mann … Eller kan du det? Er det sånn at uansett hvor dårlig forholdet er, hvor svekket livskvaliteten din blir, så kan du ikke gå forlate en mann som er syk? Det er tabubelagt å skrive under skilsmissepapirene når den ene parten rammes av en alvorlig lidelse. Og da kommer plutselig omgivelsene og slenger med leppa om ekteskapsløfter. «Skal det være så lettvint … Trodde du det bare skulle bli gode dager?» Tenk at det er mer akseptabelt å gå fra mannen din fordi følelsene svinger litt, enn fordi han ble alvorlig syk og mannen du giftet deg med aldri vil bli den samme.

Dette har Irene (42) fra Høyanger fått kjenne på kroppen. Hun hadde vært sammen med Kjell i åtte fine år, da han fikk et illebefinnende. Med to små barn forsøkte hun å få ekteskapet og familielivet til å fungere, men etter noen år var Irene utslitt og tok den tunge beslutningen om å skilles.

I intervjuet i Kamille nr. 20 forteller hun hvordan hun opplevde bruddet og ikke minst kommentarene fra mennesker i omgivelsene deres.

– Det er ganske hardt når folk kommer bort og forteller meg at «han er akkurat som før», sier Irene.

Det er så lett å dømme andre, og altfor ofte gjør vi nettopp det – uten å forstå hele bildet. Når jeg leser historien til Irene har jeg ikke noe problem med å forstå hvorfor hun landet på beslutningen om å forlate sin syke mann. Og jeg tror henne når hun sier at Kjell likevel alltid vil være en del av livet hennes.

Reportasjefoto: Camilla Waage. Opprinnelig publisert som lederartikkel i Kamille nr. 20.

Reklamer
Er det greit å gå fra en syk kjæreste?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s