«Preventivt å være sammen med foreldre»

Kam_13_2016

Det er en hårfin balanse. Det å bry seg. Uten å være til bry. Og akkurat når det kommer til dette med barn, da er det mange som bryr seg. Bryr seg om når de skal komme, hvor tett de skal komme, hvor mange som skal komme, og ikke minst hvorfor de ikke kommer. Å spørre noen om dette med barn er et ømtålig tema. Vi har gjort det likevel. I Kamille nr. 13 møter du tre damer som har tatt tre forskjellige valg: Én ventet lenge, før hun fikk så tre på rappen. Én hadde drømt om barn hele livet, og slo til så fort det lot seg gjøre. Og én bestemte seg for at livet hennes var bedre uten. Tre riktige valg. Riktig for dem.

Om vi ikke er der selv, så har vi garantert en venninne eller to som begynner å bli godt voksne, uten at de har behov for å bytte ut toromsleiligheten. Som ikke drømmer om hage med plass til trampoline og sandkasse. Eller et hus med en kjellerstue full av ungdommer. Helt uforståelig for en mamma som føler at livet er tomt når datteren har reist av sted på sommerleir. Å være barnløs, det høres jo nesten ut som en sykdom, som noe trist og leit. Går det an å ha et komplett liv uten barn?

Ja, selvfølgelig! Bare les om Anne, som er frivillig barnløs. Hun sier det akkurat som hun føler det. Og selv om jeg ikke har valgt det samme som henne, forstår jeg godt hvor hun kommer ifra. Hun bruker ordet ensformig om livet med barn. Om livet mitt. Og vet du hva, jeg er litt enig. Jeg står midt i det nå, med to barn under tre år. Jeg står opp med en levende vekkerklokke i femdraget, leverer i barnehage, jobber, henter i barnehage, lager barnevennlig middag, legger barna og sovner også selv, lenge før Thomas og Harald inviterer til Senkveld.

«Det er veldig preventivt å være sammen med foreldre. De ser ofte slitne ut og har dårlig tid til ting som er viktig for meg», sier Anne. Jeg tror definitivt det er preventivt å ta en titt inn i min hverdag!

På den andre siden … Jeg har aldri ledd så mye som etter at jeg fikk barn. De er noen herlige raringer! Og jeg har aldri fått så gode klemmer. Aldri før hatt to små skapninger som jeg er villig til å ofre meg selv for. Ensformig, ja, men rikt. Men jeg tror ikke mitt liv er rikere enn Annes. Det er bare annerledes.

La oss prøve å respektere hverandres valg. Les og forstå Anne, istedenfor å bli irritert. Og ikke la deg provosere av Aina i samme artikkel, som ikke kan skjønne hvordan man kan bli lykkelig uten å bli mamma. Å ikke få barn er like fullt et riktig valg som å få det. Spørsmålet er bare hva som er riktig for deg!

Kamille nr. 12 er i salg mandag 13. juni.

Denne teksten er opprinnelig publisert som lederartikkel i den aktuelle utgaven.

Reklamer
«Preventivt å være sammen med foreldre»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s