Kronikk: Alt vi ikke ser

vg1

Opprinnelig publisert i VG og på vg.no 22. februar 2016.

Jeg ser henne der hun sitter på kafeen. Kaffe latten er ikke i papp. Og kanelbollen ikke i pose. Jeg skal ta med, men hun skal ingen steder.

Jeg ser håret med perfekte bølger, kanskje har hun nettopp vært hos frisøren. Jeg ser at hun har den nye vesken fra Michael Kors, hvordan har hun fått råd til den?

Jeg ser at hun leser den boken jeg har så lyst til å lese, men aldri får tid til å sette meg ned med. Jeg ser at hun koser seg. Koser seg på min regning.

Et nederlag i seg selv

Hun er en naver. Og det er ikke bare meg som skuler mot henne. 64 prosent av oss mener hun burde ta seg sammen. At hun burde vært i arbeid.

«Å ikke makte full jobb er et nederlag i seg selv. Jeg lever som en fange i min egen kropp», sier Heidi Solberg (37) til bladet Kamille. Hun har fibromyalgi (muskelsmerter) og ME (utmattelse). Og som for øvrig sier hun ikke unner seg designvesker eller tilbringer timer på kafé.

«Å nave, som det blir kalt, er et skjellsord i samfunnet. Det betyr at jeg er lat og ikke gidder å jobbe, at jeg snylter på staten og tar andres skattepenger. Når jeg må si nei til jobber og nei til sosiale sammenkomster, gjør det noe med selvfølelsen. Jeg mestrer jo ikke, jeg strekker ikke til. Da kommer Styggen på ryggen som OnklP synger om. Jeg føler meg lite verdt, rett og slett. Det blir mye tårer. Men det ser ikke du, for jeg er så flink til å skjule hvordan jeg har det.»

Heidis ord vekket meg, og nå vil jeg hjelpe henne å åpne øynene deres.

Nytt ord i vokabularet

Nesten syv prosent av den kvinnelige befolkningen (18-66 år) har nedsatt arbeidsevne, 5,3 prosent menn. Lidelser du ikke kan se er blant de vanligste årsakene. Ved utgangen 2015 viste tall fra NAV at 41 prosent av mottagerne av arbeidsavklaringspenger har en psykisk lidelse. Den nest største gruppen, 31 prosent, har muskel- og skjelettlidelser. Det er med andre ord mye jeg ikke ser.

Jeg ser ikke tårene som triller hver kveld. Eller hvor hardt det er å komme seg opp hver morgen. Jeg ser ikke smertene. Og jeg ser ikke angsten.

Å nave har blitt et nytt ord i vokabularet vårt. I synonymordboken vil det sannsynligvis finne sin plass sammen med å snylte. Dermed er det kanskje ikke heller så rart at nesten halvparten av oss, 44 prosent, i stor eller noen grad ville være flaue over å bli langtidssykmeldt. Går vi ned i materien ser vi at det er de psykiske lidelsen som er mest skambelagt. Hele 64 prosent ville synes det var ekstra ubehagelig å være sykemeldt på grunn av psykiske lidelser eller utbrenthet.

Hvorfor er det så mye flauere å være hjemme uten brukket rygg? At vi må stille det spørsmålet i 2016 er urovekkende. Undersøkelsene Ipsos MMI har gjennomført for magasinet Kamille viser ufravikelig at holdningene våre overfor mennesker som har havnet utenfor arbeidslivet fremdeles er uholdbart negative.

Vi har skrevet om utbrenthet og andre «usynlige sykdommer» gjennom alle de ti årene vi har gitt ut magasinet. Og det er trist å se at ingenting har forandret seg. Til tross for mye nasjonal medieomtale, som den massive kritikken Bjarne Håkon Hanssen møtte, da han ba sosialklienter komme seg «opp om morran», er holdningene de samme.

«Å skulle rettferdiggjøre diagnosen, var ekstra slitsomt» sa Linda (43) til bladet i 2006.

«Jeg skulle ønske det var like stor aksept for å være hjemme fra jobben når du har psykiske plager som når du har influensa eller omgangssyke», sa Ellen (35) i 2008.

«Utenpå så jeg helt frisk ut, men kroppen nektet å fungere. Til slutt begynte jeg å lure på om jeg var blitt lat!» sa Randi i 2009.

Eksemplene er mange flere.

Vi bør ta oss sammen

«Neste gang du ser meg, er jeg kanskje på tur med familien på Facebook, og du lurer på om det er sant at jeg er for syk til å jobbe. Du vet jo ikke at jeg dagen i forveien brøt sammen under karriereveiledningen NAV har sendt meg til», sier Heidi i 2016.

Heidi forteller hvordan det oppleves å være objekt for de kritiske blikkene. Å være den som får kjipe kommentarer etter å ha pusset opp litt hjemme. Kan hun male, kan hun vel jobbe. Kan hun ikke bare ta seg sammen?

Ikke nok med at uvitende forståsegpåere som du og jeg stiller det spørsmålet. Også NAV møter henne med den holdningen.

«Nå har jeg begynt hos psykolog også, for å få hjelp til å takle det vonde og akseptere situasjonen. Da har jeg et sted å tømme meg, samtidig som psykologen kan dokumentere hvordan jeg har det. For NAV tror ikke på meg», sier Heidi om sin opplevelse av møte med etaten.

Hun er ikke alene om å føle det sånn. ME-foreningen leverte i januar en fersk undersøkelse til NAV, som viser at 50 prosent av ME-pasientene føler deg dårlig ivaretatt av NAV. 30 prosent mener kontakten med NAV har gjort dem sykere.

Du ser ikke at Heidi er syk. Du ser ikke den kampen hun kjemper for å kjenne hvor godt kaffen smaker, når den drikkes fra «ta med»-kopp i lunsjpausen. Du ser ikke at hun ville gitt så mye, for et hektisk liv, med vekkerklokke, rushtid og lange arbeidsdager.

En naver er ingen en snylter. Heidi er ingen parasitt. Det er heller ikke de 202 700 andre med nedsatt arbeidsevne i Norge (NAV, desember 2015). De er en kompleks gruppe. Men med stor sikkerhet kan jeg si at ingen av dem drømte om et liv med timelange lunsjer på kafeen på storsenteret. Ingen av dem ønsker å heve sykepenger. Ingen av dem vil havne utenfor samfunnet.

Hvordan kan vi hjelpe dem tilbake? Det finnes sannsynligvis like mange svar på det spørsmålet som det er personer i systemet. Men det er helt sikkert at ingen av dem blir friske av det spottende blikket 64 prosent av oss sender dem. Heidi har vist meg hvor vonde og sårende uvitende og lite gjennomtenkte kommentarer kan være.

Nå må vi våkne! Det er ikke langtidssykmeldte som bør bli bedt om å «ta seg sammen», det er oss.

Kronikkforfatter Madeleine Strand er redaktør i Kamille.

vg2

Reklamer
Kronikk: Alt vi ikke ser

En kommentar om “Kronikk: Alt vi ikke ser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s