Arven i skisporet

Nyoppkjørte skispor. Sol fra blå himmel. Granbar under stumpen. Toddy i koppen. Utallige påskeferier i barneårene mine ble tilbrakt på Sjusjøen, sammen med mamma og storebror. Og bestefar og mormor. Idylliske barndomsminner. Rart hvordan iskalde fingre og sutring i sporet er helt glemt.

I smørebua utenfor fjellstua der vi alltid bodde, sto bestefar og smurte ski hver morgen. Ikke bare til seg selv og til meg. Men til en hel rekke skiglade. For det var mange som ønsket smøreekspertens superski – eller i det minste gode råd for god gli. På tur i skisporet så jeg stort sett bare ryggen til bestefar, der han forsvant over fjelltoppene. Med titalls merker fra Birkebeinerrennet har han alltid vært en inspirasjon til å gå litt fortere og litt lengre.

Vi nordmenn, i hvert fall en god del av oss, er faktisk født med ski på beina. Ikke rart det snakkes om at vi er blitt FOR gode, så gode at internasjonale konkurranser har blitt kjedelig – rødt, hvitt og blått på pallen, hver gang. Men en Johaug lå det aldri i kortene at jeg skulle bli. For mens noen får kick av å svette oppover og kjenne vinden i håret nedover, synes vaklevorne jeg det er aller best rett fram. Jeg liker turen, men jeg liker best å komme fram. Frem til nystekte kanelboller, kakao, Kvikk Lunsj og appelsin. Som selvfølgelig ikke hadde smakt like godt uten slitne lår og roser i kinnene.

Skiglede og smøretips går i arv. Da jeg for noen år siden overtok en stor, gul smørekoffert fra bestefar, var det med aldri så lite ærefrykt. Vil jeg klare å bringe arven videre? Skal si min gode bestefar iallfall har preppet godt for nettopp dét: Liam (2) fikk ski til jul – i forfjor! Og både han og Oliver (6 md.) har fått livsvarig medlemskap i Skiforeningen som dåpsgave! Alt fra bestefar, så klart, med ønske om gode minner i skisporet.

 

Reklamer
Arven i skisporet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s