Lær å si NEI

Nei! Det var det første ordet til sønnen min, Liam. Faktisk kom det før han sa både «mamma» og «pappa». Jeg husker jeg synes det var ganske flaut, for det sa jo noe om min oppdragerstil.

Nå har han blitt to år – og jeg kan garantere at ordet «nei» fortsatt er hyppig i bruk. Men trass er mer enn bare en toåring som legger seg ned, hamrer i gulvet og nekter å ta på seg votter. Å si nei er en viktig del av utviklingen til en liten tass som vokser opp. Det handler om å ha sin egen vilje, hevde seg, sette grenser. Om å få lov til å være seg selv og styre over sitt eget liv. Og akkurat det er ikke mindre viktig nårvi er blitt voksne, men av en eller annen grunn forsvinner akkurat det ordet ut av vokabularet vårt. Etter hvert som vi får flere og flere å ta vare på, blir liksom jeg-et mindre og mindre viktig.

Barna våre slipper med selvfølgelighet alt vi har i hendene for dem. Men det gjelder gjerne også for aldrende foreldre eller besteforeldre, som trenger noen som kan handle for dem – gjerne fra to forskjellige butikker, for de har funnet noen rågode priser i tilbudsavisene. Det gjelder også for den single venninnen som inviterer seg selv på middag, på en hverdag, midt imellom henting og legging av slitne barn. Og for søsteren som ikke har bil, og som har slått til på en lekker lenestol på Finn, bare en halvtimes kjøretur unna – men det var jo et skikkelig kupp!

Hensynsbetennelse kaller vi det i artikkelen i Kamille nr. 2. Det å alltid strekke seg for please noen andre, på bekostning av deg selv. Du blir sannsynligvis sett på som verdens beste venninne, den fantastiske datteren, den pliktoppfyllende kollegaen, men når stilte du sist opp for deg selv?

Som de sier på flyet: «Sett på din egen oksygenmaske, før du assisterer andre.»

Reklamer
Lær å si NEI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s